BYOD

Digisprong: laptopproject

"Digitale

Vermoedelijk hoorde u in de media al heel wat vallen rond de ‘Digisprong’. Zo wil de Vlaamse Regering vorm geven aan meer (digitale) onderwijskwaliteit in het huidige digitale tijdperk. De minister voorziet een budget om elke leerling te ondersteunen om over een eigen digitaal toestel te kunnen beschikken.
Het VHSI en de volledige VZW Sint-Lodewijk kiest ervoor om via het BYOD (Bring your own device) -principe te werken. De leerling is in dit geval de eigenaar van de laptop (en niet de school).

Vragen BYOD

Bring Your Own Device (BYOD) is een concept waarbij leerlingen op school een eigen laptop gebruiken. Thuis kunnen zij verder met hun huiswerk, zonder daarvoor de hardware van de school mee te moeten nemen.
Met de Digisprong wil de Vlaamse regering vorm geven aan meer onderwijskwaliteit in het huidige digitale tijdperk. De minister voorziet een budget om elke leerling te ondersteunen om over een eigen computer te kunnen beschikken.
In elke klas wordt gewerkt met een laptop. In de eerste graad huren de leerlingen een laptop via de school. Onze visie is namelijk dat jonge leerlingen nog alle opties moeten hebben vooraleer zij een keuze maken voor een domein of finaliteit. Het toestel blijft in dat geval eigendom van de school. In de tweede en derde graad is BYOD van toepassing. De leerling koopt en/of huurt een toestel via de firma Signpost. De toestellen verschillen qua capaciteit, want bepaalde domeinen zoals technologische wetenschappen vereisen zwaardere systemen.
De school verkoopt zelf geen laptops. We werken daarvoor samen met de firma Signpost. De toestellen kunnen aangekocht en/of gehuurd worden. Als de huurtermijn afgelopen is, kunt u ervoor kiezen om afstand te doen van de huurwaarborg en het toestel te houden. Klik hier om naar de webshop te gaan
Bij Signpost zijn drie modellen beschikbaar:

Model 1 : het 11 inch-model Asus BR1100 X360 – Pentium N6000 – 8 GB – 128 GB – PEN – Dual Cam

Model 2 : De HP Probook 435 X360 – Ryzen 3 5400u – 8 GB – 128 GB SSD – PEN - WFC

Model 3 : De HP Probook 435 X360 – Ryzen 5 5600u – 16 GB – 256 GB SSD – PEN – WFC

Voor alle modellen is een laptoptas en een care pack inbegrepen. Dat is de garantie en de verzekering van het toestel, geldig voor 3 jaar. Het care pack maakt het toestel wat duurder dan in een gewone winkel.

Model 1 is voldoende voor de richtingen Sport, Bewegen en Sport, LO&S;

Model 3 is verplicht voor leerlingen in een ICT-richting. (Technologische Wetenschappen, Boekhouden-Informatica, Informaticabeheer)

Model 2 is voldoende voor alle andere richtingen.
Als je ervoor kiest om een toestel aan te kopen, bestaat de mogelijkheid om de configuratie naar wens te upgraden. Daarvoor moet je contact opnemen met Signpost.
Ja, als het toestel voldoet aan deze voorwaarden:
  • Het toestel is niet ouder dan 3 jaar.
  • Het betreft en toestel met een werkend Windows 10-besturingssysteem en antivirus.
  • De batterij gaat minimaal 6 uur mee.
  • Het toestel heeft een wifi-adapter (minimum ac).
Afhankelijk van de gekozen richting beschikt de laptop best over onderstaande specificaties :
Informaticarichtingen:
  • Geheugen : 16 GB RAM
  • Harde Schijf : SSD minimum 256 GB
  • CPU : I7 (8de generatie) , Ryzen 7 of beter

Andere richtingen:
  • Geheugen: 8 GB RAM
  • Schijf: SSD minimum 128 GB
  • CPU : I3 (7de generatie), Ryzen 3 of beter
Opgelet: bij een eigen aankoop beschik je vaak niet over een care pack. M.a.w. bij defect heb je niet altijd een vervangtoestel. Ook de herstelkost kan hoger zijn.
Wij hebben er bewust voor gekozen om het BYOD-systeem stapsgewijs te introduceren. Zo kunnen wij de nodige kwaliteit bieden en zo efficiënt en effectief mogelijk werken. Ondertussen zijn wij hard aan het werk om ons digitaal netwerk en onze volledige infrastructuur verder op punt te stellen. Voor meer praktische informatie kunt u terecht op ict@vhsi.be.